Без подкрепа от ЕС много ферми може да не преживеят годината

Заради забраната за внос на хранителни стоки в Русия от държавите-членки на Европейския съюз селскостопанският отрасъл в общността изпадна в криза, а цените на свинското месо и млякото се понижиха рязко. На този фон властите в ЕС са длъжни да окажат финансова подкрепа на фермерските стопанства на стойност 500 млн. евро, заяви вицепрезидентът на австрийската Селскостопанска камара Франц Райзекер, цитиран от телевизия ORF.


Райзекер подчерта, че заради забраната за внос на селскостопанска продукция в Русия цените на свинското месо в ЕС са се паднали до нивото от 2010 г. „В периода между 2013 и 2016 г. обемът на износа на свинско от ЕС за Русия намаля до 13 хил. тона от 800 хил. тона. При това производителите не успяха да компенсират загубите за сметка на увеличаване на износа за други страни", отбеляза той.


Не е по-леко положението и в млечните стопанства в Европа. „През 2015 г. количествата произведено мляко в ЕС намаля с 5% спрямо нивото от 2014 г. Цялата вина е на изключително ниските цени на европейските хранителни стоки", убеден е вицепрезидентът на камарата.


Според него предвид получилата се ситуация „властите са длъжни да отпуснат финансова помощ на всеки фермер, чиито загуби са надхвърлили 20%". „По мои изчисления общите разходи на ЕС за такава програма ще достигнат 50 млн. евро", уточни той. Райзекер подчерта, че ЕС трябва да плати тези компенсации колкото се може по-бързо. „Ако цените се запазят на настоящото ниско ниво, много фермерски стопанство в Европа няма да преживеят годината", категоричен е той.

 


Мандра Чех Агроновините - електронна медия за новини от селскито стопанство и храните Генезис Лаборатории Мандра Лесидрен ЕООД