Кампанията КУПУВАМ БЪЛГАРСКО продължава съвместно с АМБ

На изложение „Фудтех 2016" кампанията бе представена успешно, а АМБ бе достоен партньор с дегустации на щандовете


С кампанията „Купувам българско" БНТ 2 се превърна в медиатор между производители, институции и потребители, поставяйки фокус върху проблемите на българското селско стопанство и лека промишленост и върху потребителските нагласи за качествени български стоки. За двете години от началото на кампанията в серия репортажи показахме детайли от производствения процес, започнахме редица дискусии, посветени на спънките пред браншовите организации, накарахме зрителите да върнат доверието си в родните продукти.


За втора поредна година БНТ 2 участва на изложението за храни и напитки в Международен панаир Пловдив със свое официално представителство. Започнахме нашата кампания "Купувам българско" в края на 2014 година, когато нашите фирми пострадаха сериозни от руското ембарго, сега две години по-късно можем са се похвалим, че стикери на "Купувам българско" има поставени на над повече от 9 млн. продукта в търговската мрежа, които са гаранция за качество.


При старта на кампанията репортерите на БНТ 2 посетиха редица ферми, показаха на зрителите как се правят качествени млечни продукти, за да върнат на трапезата позабравените вкусове на българското кисело мляко, сирене и кашкавал. Производителите станаха по-отговорни, за да оправдаят повишените потребителски очаквания. След Асоциацията на млекопреработвателите към кампанията се присъединиха още браншовите организации на хлебарите, на козметичната, парфюмерийна и дървообработващата промишленост. Българските институции пък се отзоваха със законови промени, за да стимулират родната икономика.


Екатерина Генова, директор Дирекция „Свят и региони" на БНТ: "За миналата година след среща с Асоциацията на парфюмерийната и козметична промишленост успяхме да им издействаме място на масата за преговори в Министерството на труда и социалната политика и бяха направени промени, които производителите искаха и мисля, че това е нашата роля и на всяка обществена телевизия. Много сме доволни, че зрителите ни са много активни по тази тема. Мисля, че кампанията върви много добре и ще продължим с още по-добри средства."


Зрителите на БНТ 2 също участват активно в кампанията „Купувам българско". Две години след старта на „Купувам българско" и нови браншови организации проявяват интерес да се включат в инициативата.

Млечни продукти с растителни мазнини, но с етикет, на който пише, че съдържат животински, завишени цени и ниско качество карат все повече потребители да предпочитат да пазаруват директно от производителя.

Фирмата на Симеон Присадашки произвежда, преработва и продава от близо 20 години млечни продукти. Според млекопреработвателя именно фирмените магазини могат да върнат доверието на потребителите към българските продукти.

Симеон Присадашки, заместник-председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България: "Все повече се поражда чувството за патриотизъм в българския потребител и все повече хора предпочитат да купят продукти, произведени от български производители."

Малките магазини са предпочитани от хората, защото се зареждат по-често и продуктите са пресни. Друго предимство е, че клиентите могат да получат информация за произхода на млякото от самия производител или преработвател.

Анка Момчилова, потребител: "Когато е истинско, българското го предпочитам пред вносното."

Стефка Димитрова, потребител: "Дори и цената да е по-висока, това не ме притеснява."

Очаква се през следващите месеци качеството на българското мляко и млечни продукти да се повиши. Това ще стане благодарение на изготвения от земеделското министерство план за тестване на качеството на суровото краве мляко. С влизане на мерките в сила българските млечни продукти най-после ще отговарят и на изискванията на европейския пазар.

Симеон Присадашки, заместник председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България: "Докладът на ЕС е меко казано критичен за качеството на суровото мляко. Аз съм имал такива случаи - германец опитва български кашкавал и казва: "Леле, аз сега разбирам, че кашкавалът бил вкусен. Аз досега с тази гауда съм ял пластмаса."

Българската Агенция по безопасност на храните ще започне да прилага плана за тестване на качеството на суровото мляко в началото на март.

Ние ще продължаваме да бъдем посредник между производители, потребители и институции, защото вярваме, че купувайки българско, избираме качество и стимулираме родната икономика.

http://bnt.bg/predavanyia/kupuvam-ba-lgrsko/kampaniyata-kupuvam-ba-lgarsko-na-izlozhenie-v-plovdivskiya-panair

 


Жоси ООД - Млекопроизводство и млекопреработка Агроновините - електронна медия за новини от селскито стопанство и храните INTRAMA1 Млечни продукти с марка Димитър Маджаров