ЛАКТАЛИС купува най-големият производител на млечни продукти в Румъния

Френската група „Lactalis" ще закупи най-големия производител на млечни продукти в Румъния „Albalact", а стойността на сделката, може да оцени румънската компания на 65 млн. евро, съобщи електронното издание Romania Insider.  „Lactalis" действа в Румъния от 2008 г., когато закупи местния производител „La Dorna" от швейцарския бизнесмен от гръцки произход Жан Валвис. Тя е постигнала споразумение с акционери на „Albalact" за изкупуване на акциите им, чийто дял в капитала на компанията достига общо 70,3%.


Споразумението е обект на обичайните проверки, включително одобрението на румънския Съвет за конкуренцията, става ясно от съобщението на „Albalact", изпратено до фондовата борса. Ако не бъдат открити основания за забрана на осъществяването на сделката, от „Lactalis" ще отправят публично търгово предложение за изкупуване и на останалите акции на румънския производител от акционерите, които не участват в сделката.


Всъщност тя оценява активите на „Albalact" на 90 млн. евро, но окончателната цена ще бъде определена след приспадане на нетния дълг на компанията от основната й дейност, който към края на септември 2015 г. бе в размер на 26 млн. евро. Това означава акциите да бъдат изкупени при цена от 0,45 румънски леи за брой, но в съобщението си от „Albalact" предупреждават, че окончателната цена ще зависи от последните данни за финансовите й резултати и е обект на уточнения. „Няма никакви гаранции, че споразумението ще бъде приложено при цената, посочена по-горе", добавят от румънската компания. В четвъртък акциите на „Albalact" на фондовата борса в румънската столица Букурещ скочиха с 15% след обявяването на сделката.


В момента тя се контролира от семейство Чуртин, които я придобиха от държавата през 1999 г. Преди приватизирането й Петру Чуртин бе неин мениджър, а през последните години синът му Раул Чуртин ръководеше бизнеса. Семейството притежава 42,5% от капитала на компанията чрез 2 фирми, регистрирани в Кипър, и се очаква да спечелят 27 млн. евро от продажбата, ако окончателната цена на акция се запази. Другият значим акционер е частният инвестиционен фонд „RC2" с 25,4% от акциите, а останалите около 32% са собственост на дребни инвеститори.


През 2014 г. „Albalact" е имала оборот от 106 млн. евро при нетна печалба от 2,7 млн. евро. Тя е лидер на румънския пазар на млечни продукти, оставяйки зад себе си дори чуждестранни конкуренти като френската компания „Danone", холандската „FrieslandCampina", гръцката „Olympus" и купувачите от „Lactalis".


Генезис Лаборатории Мултивак Мандра Чех Млечни продукти с марка Димитър Маджаров