МЛЕЧНИЯТ ПЪТ НА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ

Първи национален събор на млекопреработвателния бранш 23-24 септември  2016 г. - Луковит

 

Иван Грънчаров - кмет на община Луковит, член на УС на АМБ пред в."Мляко +"

 

СЪБОРЪТ Е СРЕЩА НА ЦЕЛИЯ БРАНШ

 

Очакват се фирми свързани с преработката, опаковането, контрола и маркетинга

Амбицията на организаторите е съборът да стане Европейски

 

Интервю на Страхил Горанов

 

- Г-н Грънчаров, Вие сте вече втори мандат кмет на общината. Как решихте да поемете домакинството на такова събитие от национален мащаб, каквото е Назионалният събор „Млечният път на България през вековете"?

- Единият от аргументите бе, че моят личен бизнес е свързан с млякото, макар, че вече пета година управлявам общината и не работя в бранша пряко, не съм свързан с фирмата. От друга страна обаче, аз не мога да не съм съпричастен към проблемите на преработката на млякото, а те са много и са сериозни.

В същото време Луковит е една представителна община, свързана е с много и интересни туристически маршрути и обекти, преработката на млякото е част от местните традиции и обичаи.


- Както стана ясно, очаква се съборът да  стане традиционен и да се провежда всяка година...

- Разбира се, намерението ни е да го превърнем в събитие, което всяка година да бъде място за среща на млекарите от цяла България. В момента имаме такива регионални фестивали, събори и т.н., но става дума за среща, на която да споделим проблемите си, да предлагаме нови решения, да бъдем в диалог с управляващите и да искаме тяхното съдействие, да покажем какво правят фирмите, да предложим на пазара истински качествени и традиционни продукти.


- Какъв ресурс и какви ангажименти поема общината за реализацията на този проект?

- Проектът не е хрумване, той е предмет на разговори с Асоциацията на млекопреработвателите от няколко години. Ние нямаме за цел общината да печели, искаме да предоставим всички условия на участниците, всички възможности за представяне, дегустация, продажба и бизнес-срещи. Съборът за нас е място, където се раждат нови идеи, формират се нови решения и се търси пътя за решаване на проблемите. Разбира се, не на последно място е веселбата, защото като всички хора и млекопреработвателите, както и жителите на общината искат да чуят автентична българска музика, да тропнат на площада една кръшно хоро, да опитат българските сирена и кашкавали с глътка българско вино.

Общината организира целия фолклорен панел на събитието с участие на наши състави, на певци и певици от национален мащаб.


- Възможно ли е съборът да прерасне в Балкански, а защо не и в Европейска среща на млекопреработвателите?

- Тези варианти също са обсъждани. Но сега е първата година, ще има Международна среща по проблемите на млекопреработването, като утъпчем  пътеката следващата година, можем да излезем и извън границите на България. Ние имаме много широки контакти в съседните страни и в Европа, така че имаме амбицията събитието да разшири мащаба и представителността си.


- Вие добре познавате проблемите на бранша, смятате ли, че младите хора имат бъдеше в него?

- Не само имат бъдеще, напоследък в преработката на млякото, както и земеделието като цяло навлизат все повече млади хора. Земеделието вече е една от последните алтернативи за развитие в България, като в същото време има много интересни, съвременни иновативни решения за развитие. Всъщност това е и една от целите на нашето събитие, да покажем възможностите на бранша, да привлечем млади хора, да покажем какво трябва за развитието на такъв бизнес. Затова ще дойдат не само хора от мандрите, а цялата гама от фирми, свързани с развитието на бранша -  представители на технологията, на съхранението, на обработката на земята, на селекцията на животните, на контрола и маркетинга.


- Какви са амбициите на община Луковит, за да задържи младите хора и те да се реализират в родното си място?

- В Община Луковит имаме професионална гимназия по селско стопанство, която е на подчинение на МЗХ. От 1 август 74 професионални гимназии в земеделието, хранително-вкусовата промишленост и др. ще преминат под управление на общините. Това ще стане по силата на промените в Закона за предучилищното и училищното образование, каза министърът на земеделието и храните . В момента от Министерството на земеделието и хранитесе  осигурява финансирането за професионалните гимназии, а в бъдеще отговорността ще бъде прехвърлена към общините, които ще използват своите делегирани бюджети.

Обмисляме възможността да бъде открита паралелка по млекопреработване, което ще е от полза и за бранша.

Имаме още много инициативи, за да привлечем младите хора и те да останат в общината и по родните си места.


- Желаем ви успех и до среща през есента н Луковит...

- Благодаря!

 


Агроновините - електронна медия за новини от селскито стопанство и храните Мандра Чех Млечни продукти с марка Димитър Маджаров INTRAMA1