ОТ ЯНУАРИ 2019 Г. ИМИТИРАЩИТЕ МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ ЩЕ СА ОПАКОВАНИ И НА ОТДЕЛЕН ЩАНД В МАГАЗИНА

От 14 януари 2019 година имитиращите млечни продукти ще трябва да бъдат опаковани в индивидуална потребителска опаковка и потребителите ще могат да ги намират на точно обозначени щандове. Това каза д-р Татяна Николова от Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) в интервю за предаването „Преди всички“.

Произведените вече имитиращи продукти, етикирани преди влизането в сила на новата наредба на 19 юли тази година, ще бъдат в търговската мрежа до 14 януари 2019 година. След 14 октомври БАБХ ще започне проверка дали се спазват измененията за продажба на имитиращи продукти.

До 19 юли възможност за производство на двата вида продукти са имали 63 предприятия. Към настоящия момент имитиращи продукти ще произвеждат само 23 производителя, сочат данните на Българската агенция по безопасност на храните.

Данните на националната статистика показват, че на всеки тон произведено българско масло се падат 3 пъти по-големи количества вносно палмово масло, което у нас се доставя единствено за влагане в храни и почти не импортираме палма за технически цели, например за производството на сапун. През миналата година у нас са били внесени над 22 500 т. В същото време импортното количество краве масло е било 6149 т, което заедно с родното производство е далеч от количествата на палмовото. Това означава, че в сладкарски изделия и млечни продукти у нас досега.

Най-големите количества са от тропическите страни Малайзия и Индонезия, а също така в определени периоди и от съседна Гърция. От Румъния и Испания пък има вкарани регистрирани символични количества от съответно 200 и 300 кг. Пикът на импорта на палмово масло за 2017 г. е отчетен през октомври - 5660,2 т.

Д-р Николова съобщи, че в момента БАБХ проверява дали производителите на млечни и имитиращи продукти спазват новата наредба за производство на имитиращи продукти:

„Агенцията извършва проверки в предприятията, които произвеждат млечни, имитиращи или преопаковат такива продукти, за да видим как бизнес операторите са спазили това изискване на наредбата. Ние ще проверим дали те произвеждат само единия вид продукт. Извършва се проверка на място. Към настоящия момент няма индикации, че не се спазва това изискване на наредбата, но проверките все още не са приключили“.

ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА ИМИТИРАЩИ ПРОДУКТИ НЯМА ДА ОСЧЕТОВОДЯВАТ РАСТИТЕЛНИТЕ МАЗНИНИ

Етикетът на имитиращ млечен продукт изрично ще съдържа информация, че продуктът не е млечен. „Сега производството е отделно – или само млечни продукти или само имитиращи. Не може да има на едно място и двете производства. На етикета трябва да пише изрично, че това не е млечен продукт.  

Изискването за млечните продукти – имаме БДС – стандартът е с българско мляко, не със сухо мляко, така че тези изменения ни дават възможност да направим по-ефективен контрол“, обясни министър Румен Порожанов в интервю за БТВ.

Производителите на имитиращи продукти дори нямат право да осчетоводяват каквито и да е растителни мазнини, допълни той.


Данон Агроновините - електронна медия за новини от селскито стопанство и храните Мултивак Жоси ООД - Млекопроизводство и млекопреработка