ПРАЗНИКЪТ НА КИСЕЛОТО МЛЯКО В ТРЪН

Празник с дъх на мляко, вплетен в изключително вкусни млечни продукти, баници и сладкиши, дългогодишна кулинарна традиция, детски игри, сладък привкус на надпревара и много усмивки имаше тази година  в Трън.


За пета поредна година Общината, фондация "Стамен Григоров", Ел Би Булгарикум и Асоциацията на млекопреработвателите в България организирахатози празник. Проявата беше посветена на 110 годишнината от откриването на млечнокиселата бактерия "лактобацилус булгарикус" от д-р Стамен Григоров, който е роден в трънското село Студен извор.


30 производители на уникалния български еликсир представиха вчера своите продукти в 15 шатри пред сградата на читалището.


Докато течаха конкурсите, множество хора наобиколиха 15 те щанда, възползвайки се от възможността за дегустация на различни видове млека, сирена, кашкавали и да опитат от вкусните баници, зелници, тутманици и сладкиши направени от сръчните ръце на трънчанки. В дегустацията бяха включени и продуктите на фирми, членове на Асоциация на млекпреработвателите в България и участващи с кампанията „Купувам българско" на БНТ. Това бяха „Зоров 97", която фирма подсигури за празника 200 глинени гърнета с мляко, приготвени от сурово мляко от собствената ферма и направени с любов в мандрата с надморка височина близо 1200 м.Фирма  „Жоси" - предостави за дегустация на посетителите своите сирена и кашкавали, направени изцяло от българска суровина и от собсвнета ферма, като имаше и биволско ,и овче, и козе и краве. Марката, „Лакрима" представи  киселите млека, сирена и кашкавали, приготвени по традиционни рецепти, които  впечатлиха присъстващите. Фирма „Димитър Маджаров" , която държи на автентичния вкус,  се вписваше в духа на празника и традициите в Трън представи своите овче сирене, овчи кашкавал и най-новият си продукт кисело мляко 4,5 %, направен с автентична българска закваска и много професионализъм. Фирма ОМК представи богатата гама от разнообразни кисели млека - 6 вида, като всички съдържат полезната бактерия - лактобацилус булгарикус  и произведени от българска суровина. Фирма „Булдекс" представи цялата гама от млечни продукти  „Ралица" - овче, козе и краве сирене и кашкавал, различни видове традиционни кисели млека и айрян, както и заквасена сметана.  Верни на традицията да бъдат обърнати към младото поколение „Данон Сердика" предосатвиха  ДЗП, айрян и млечно-кисела напитка с дъх на плодове, които децата много обичат.  Всички тези продукти впечатлиха присъстващите и те сами се увереха, че фирмите , които предлагат на пазара в България млечни продукти са с високо качество и държат да произвеждат автентични български млечни продукти, съдъжащи лактобацилус булгарикус.   


Млякото освен вкусна и изключително полезна храна се оказа и стародавна семейна традиция. Разбирам това от Мария Колева от Ломница, миналогодишен носител на приза за най-добро овче кисело мляко. Обичам животните си, споделя Мария и допълва, че с огромно удоволствие се грижи за 24-те си овце, чието кисело мляко е прочуто не само в Трънско. Идват хора от София, които искат да си купят мляко. Тя работи в социалния патронаж на Трън, но живее в село Ломница, близо до Трънското Ждрело на река Ерма. Със съпруга й, отскоро безработен, от близо четвърт век отглеждат овце за нуждите на семейството. Сега имат 24 животни и от млякото правят и сирене, и кашкавал за собствена консумация. Квасено мляко продават на туристите, които идват на Ждрелото. Някои от тях си поръчат и Мария им приготвя мляко в по-големи количества. "Ако е добре затворено и се държи при подходящи условия в хладно мазе, млякото може да остане, без да се развали и до началото на новата година", уверява Мария. Те си хапвали овче млекце и през февруари, въпреки че е подквасено в края на юли. Чевръстата Мария е от Пиринския край и в Трънско е снаха. Завършила живодновъдство в селскостопански техникум, а правенето на квасено мляко за нея е освен майсторлък, и любов.Глиненият съд, в който е направила млякото за празника Мария е наследила от нейната свекърва и е на 70 години. С усмивка и готовност жената разказва за технологията на подквасването на млякото и неговото правилно съхранение, което според нея ако е правилно млякото може да престои месеци без да вкисне. Разкрива и тайната на приготвянето му. Важна е температурата, споделя Мария и допълва, че тя усеща безпогрешно  точните градуси с пръста си. "Добавям и любов, иначе няма да стане толкова хубаво", казва Колева, която и тази година грабна приза за най-добро овче мляко. "Борим се и ще оцелеем. Просто аз си мечтая за малка ферма - екоферма и с добри продукти", добавя Мария.


Да уважат празника на киселото мляко в Трън бяха: Ст. Георгиев- представител на министър Томислав Дончев, секретарят на посолството на Япония Такеши, представители на сръбската община Бабущица , Сл. Павлов- изпълнителен директор на Ел Би Булгарикум,  Юлия Григорова от фондация "Стамен Григоров", представители на японското посолства в Букурещ , Асоциация на млекопреработвателите в България и много други.


За пръв път тук бяха и представиха свои млечни продукти учениците от гимназията по хранителни технологии в Плевен. Те получиха специална грамота за своето първо участие.


Освен млечни продукти на празника бяха показани торовете, произведени на основата на суроватка от фирма „Екофол" Търговище. Фирма „Екофол" предостави три чека на печелившите в конкурсите  за приготвяне на кисело мляко фермери. „Екофол" предоставя листни торове за по петдесет декара растения на Мария Колева и още двама стопани от Неделково, за да подпомогне тяхната работа по осигуряване на фураж за животните им.


Медиен партньор на честването бе инициаторът на кампанията „Купувам българско" БНТ 2, която отрази в своите новини честванията на 110 годишния от българското откритие на д-р Стамен Григоров - лактобацилус булгарикус.


INTRAMA1 Данон Жоси ООД - Млекопроизводство и млекопреработка Мандра Лесидрен ЕООД