МЛАДИТЕ В МЛЕКОПРЕРАБОТВАТЕЛНИЯ БРАНШ

Това не можеше да не направи впечатление, защото тук , в Луковит, на събора, бяха, както деца, така и внуци, които вече навлизат и работят активно в производството и преработката. Един от активните участници в изложението бе внукът на Иван Марков – Иван Глухаров – студент по финанси в Женева, който вече има сериозен опит и „отстоява” интересите на фирмата на щанда, тук бе дъщерята на Иван и Миглена Грънчарови, дъщерята, зетят и внучката на сем. Присадашки, като малката Ванеса бе неповторима на своите четири годинки с усмивката и детската си непринуденост. Но трябва да се подчертае, че тази година зад щандовете имаше доста млади хора, не само като презентатори или просто продавачи, но и като преки участници в производството, хора, които имат амбицията да се развиват в бранша и в бъдеще. Един пример за това бе Любослав Ганчев, които представляваше на изложението ферма „Под Балкана” от с. „Васил Левски” Карловско. Той е само на 18 г., но вече познава в дълбочина технологиите на производство и преработка, учи задочно в техникум и работи в мандрата. Момчето само с един поглед определяше според цената и етикета какво има в кофичката за кисело мляко. Компетентността му бе оценена и от посетителите, защото умее и с нюх води разговорите, та хората купуваха сирене с кофите.

Въобще присъствието на млади хора като участници в събора бе факт, отбелязан от мнозина, което вдъхва оптимизъм и увереност, не само за присъствието на младите, но и за това, че те се насочват към перспективни области, сами търсят място за реализация, учат се професионално, и искат да се развиват.

Както винаги в центъра на вниманието бе и „Биоком-Трендафилов”, които не само представиха своите най-нови разработки, но и през цялото време даваха ценни консултации, както на участниците, така и за гостите на събора за решаване на практическите проблеми в производството на мляко и преработката, но и за  здравословното хранене на възрастни и подрастващи, което бе приоритет на г-жа Димитрана Трендафилова.

Затова и двете вечери,        които участниците прекараха в Луковит ще останат незабравими с настроението и веселието, които са част от традицията на събитието. Естествено голямо любопитство предизвикана новините по телевизията, да, там съборът бе отразен, но трудно можеше  да се обхване хубавото настроение, красотата на веселието, желанието хората от бранша да са заедно, да споделят своя опит и проблеми и да пият по чаша за здраве и късмет.

 

 


Данон Лакрима - хубаво българско сирене от 1959 Мандра Чех Млечни продукти с марка Димитър Маджаров