Председателят на УС на АМБ, инж. Димитър Зоров: УВЕЛИЧЕНИЕТО НА ЦЕНАТА НА ТОКА ЩЕ ПОВИШИ С МАЛКО КРАЙНИТЕ ЦЕНИ

Увеличението на цената на тока на свободния пазар с до 60% от  февруари най-вероятно няма да се отрази на цените на млечните продукти за крайния потребител. Това прогнозира председателят на Асоциацията на млекопреработвателите в България Димитър Зоров пред БНТ. Според него повечето производители от неговия бранш ще оставят разликата за своя сметка.

"Най-засегнати са производствата, които имат повече електрическа консумация. В млечния бранш между 5 и 10% от общата себестойност, от общите разходи, са разходите за електрическа енергия. Ако повишението е с 30%, това ще доведе някъде между 2 до 3% отражение в себестойността на продукта, не казвам в крайните цени, защото смятам, че българският преработвател в тази ситуация може би една голяма част от тях биха оставили за собствена сметка тези повишения. Друг е въпросът, че ние в момента не можем да отчетем реалното повишение какво ще бъде, защото преработката е свързана с други косвени суровини, каквито са опаковките. В опаковките също се използва доста електрическа енергия и ние не знаем дали нашите доставчици ще променят цените и как ще се отрази това при тях. Молбата към потребителите е: подкрепете българското производство", коментира Зоров.

Според експерта Антон Иванов от Българския енергиен форум повишението е шоково и трябва да се увеличат правомощията за регулатора, за да се избегне спекула и пазарът да бъде предвидим за бизнеса.

"От една страна, има обективни причини за повишение на цените на електрическата енергия. Те се наблюдават в цяла Европа. И по борсите на Европа има повишение на цените на електрическата енергия. А пък в региона - поради климатичните влияния - студената зима в началото на тази години (2017 година, януари месец), сушата в региона пролетта. Това доведе върху един натиск и върху производители, и върху търговци. Мината година ни беше доста студено, тогава цената на електрическата енергия се повиши драстично заради повишеното търсене и тогава се натрупаха загуби в търговците. В България те се оценяваха в порядъка на 30 милиона лева. Случиха се няколко фалита през лятото на търговците, тоест очевидно има напрежение на пазара. Но за драстично повишение на цените на електрическата енергия - няма обективни условия от външни фактори", коментира той.

Иванов заяви още, че цените на борсите са се повишили спрямо миналата година с около 5 до 10 процента. Но се получава увеличение с 30 до 60 на сто, защото нашият пазар е ограничен, неликвиден и няма механизми, които да контролират спекулативното повишение на цените на електрическата енергия. По думите му там, където има повишение над 30%, се търси бърза печалба. Може да се говори дори и за спекулация при взаимоотношенията между клиент и търговец. 
Мандра Лесидрен ЕООД Млечни продукти с марка Димитър Маджаров Мандра Чех Мултивак