Фестивал на сиренето – Сливница 2016 г.

ВНОСЪТ СЪСИПВА ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НА КАЧЕСТВЕНИ БЪЛГАРСКИ ПРОДУКТИ.


Над 30 производители на млечни продукти от страната се събраха на втория Фестивал на сиренето в град Сливница. Изложението дава възможност на посетителите да изберат кашкавала и сиренето, които най-много се доближават до традиционния български вкус, за което призоваваме и ние в кампанията на БНТ2 "Купувам българско".

Събитието, на което БНТ2 е медиен партньор, е организирано от община Сливница и Асоциацията на млекопрераработвателите. По време на събитието производителите отново алармираха, че липсата на доверие в качеството на сиренето и кашкавала и изкуствено занижените цени на вносните млечни продукти водят до фалит малките и средни млекопреработватели и собственици на мандри. Причина затова е нарастващият брой на вносните млечни продукти, които се правят с немлечни мазнини, но в реклами и надписи, купувачите се заблуждават, че са направени от мляко. Все повече хора предпочитат сами да квасят кисело мляко и да правят сирене у дома. Заради наводнения пазар от по-евтини на пръв поглед продукти, производителите са изправени пред ежедневната борба за оцеляване.

"Има едно леко недоверие. Опитваме се да ги убеждаваме, че всичко, което правим е от мляко. Предизвикателствата са най-вече пазарите, нямаме пазари. Търсим фермерски пазари. Обикаляме, където ни поканят", казва Стоян Пелтечки, производител.

Заради свития пазар мандрата на Павлин Павлов работи на 30%, а не на пълен капацитет, което всеки ден го изправя пред дилемата дали да продължи или да обяви фалит.

"Нелоялната конкуренция относно вноса на кашкавал и сирена, които са много под себестойността, която ние предлагаме", отбелязва управителят на мандра.

Павлин Павлов настоява държавата да засили граничния контрол и да не се допуска внасянето на контрабандно и със съмнителен произход сурово мляко, както и да се спре вноса на палмово масло.

"Да си влезе в ролята на арбитър, който да мери с един аршин, както към вносители, така и към търговци, така и към производители, така и към производителите на мляко и сирене", настоява Павлов.

В подкрепа на малките производители стартира и европейски проект за насърчаване на малките и средни предприятия в млечния сектор у нас.

"Целта на проекта е да се доведат туристи в малки населени места. Да могат да преживеят процеса на производство на продукта, да го дегустират на място и след това сами да дойдат в мандрата и да си купят", разказва д-р Яна Гочева - управител на фирма.

В началото екскурзиите ще са като еднодневни турове. В бъдеще организаторите планират посещенията на мандрите да се включат в програмата на туристическите агенции.

Повече може да видите на следния линк: http://bnt.bg

 


Жоси ООД - Млекопроизводство и млекопреработка Производство млечни продукти Абламилк Милкком ЕООД Млечни продукти с марка Димитър Маджаров Мандра Чех