Финансираме реставрацията на „Шипка“ с покупката на млечни продукти по БДС

1 % от продажбата на млечни продукти по държавен стандарт ще отива за реставриране на паметника „Шипка". Това е част от кампанията „Ние обичаме България", която стартира компанията в сътрудничество с Министерствата на земеделието, на културата и на туризма. За реставриране на паметника ще се събират средства и чрез продажба на тениски, и на билети за концерта „Звезди пеят за България", който ще се проведе на 31-и май.


„Всеки може да подкрепи националната кампания „Аз обичам България", като закупи български млечен продукт по Български държавен стандарт. БДС означава по-високо качество, означава истинско българско мляко в тези продукти", коментира министърът на земеделието. Тя поясни, че заради по-ниската си цена имитиращите млечни продукти са повишили пазарния си дял, но тяхното качество не може да се сравнява това на българското саламурено сирене по БДС.


Десислава Танева съобщи, че по данни на НСИ в България се потребяват храни за над 7,6 млрд. лева. Най-висок относителен дял заемат млякото и млечните продукти - близо 1,5 млрд. лева. По официална информация, консумацията на местни продукти е за над 1,2 млрд. лева, а на плодове и зеленчуци - 1 млрд. лева.


Сред млечните храни има най-много продукти, които да са произведени по държавен стандарт, смята Бойко Сачански, управител на търговската верига Billa, която е инициатор на начинанието. Сътрудничеството с производителите в тази кампания е и подкрепа за самите тях. Средства за Шипка ще се заделят от БДС продуктите - сирене, кисело мляко, кашкавал, в периода от 2-ри до 29-и юни.


ампанията е вдъхновена от книжките със 100 национални обекта, които стимулират вътрешния туризъм, и е по повод отварянето на 100-ния магазин от веригата. Идеята е всяка година обектът, който ще се подпомага, да е различен. Паметникът „Шипка" е избран за първи неслучайно - „Едва ли има друг обект, който да е по-разпознаваем", коментира Сачански. За момента не е ясно каква сума трябва да бъде събрана, за да бъде реставриран паметникът, каза доц. д-р Бони Петрунова, зам.-министър на културата. Тя обясни, че проект за възстановяването му трябва да бъде подаден в министерството и след одобрение, да бъде стартирана обществена поръчка за изпълнение на проекта. Едва тогава ще е ясна цялата необходима сума. Сачански от своя страна поясни, че към септември ще има яснота колко средства са постъпили по време на кампанията.


Всяка година инициативата ще подкрепя различни обекти, които имат нужда от неотложна поддръжка и защита. Тази година обектът, който ще бъде реставриран, е Паметникът на свободата на връх Шипка.

 


Данон Мултивак Генезис Лаборатории Агроновините - електронна медия за новини от селскито стопанство и храните